×

Σφάλμα

required id

required category

required profile

required type

Error the gallery with an id of: 0 is not published

Αναπαράσταση Αλωνίσματος 2008

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ 2008

Αλώνισμα 2008Στις 24 Ιουλίου 2008 ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλιάς Αλοννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την καθιερωμένη πλέον αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος στα παλιά Αλώνια στον κεντρικό δρόμο προς Παλιά Αλόννησο.

Το αλώνισμα είναι μια γεωργική δραστηριότητα που αναβιώνει όχι σαν εργασία τώρα πια, αλλά σαν έθιμο σε μια προσπάθεια του συλλόγου μας, με τη βοήθεια των θεωρούμενων ως παλιών ντόπιων κατοίκων να αναβιώσουν το αλώνισμα σαν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Απλώνονται πάνω στο πέτρινο αλώνι τα δεμάτια, κόβονται τα δεματικά και σκορπίζονται τα χερόβολα σε όλο το χώρο του αλωνιού. Στο κέντρο του βρίσκεται ο στιχερός , που είναι ένα χοντρό και γερό ξύλο, συνήθως από πουρνάρι, μπηγμένο στο χώμα και στερεωμένο καλά. Πάνω του δένεται η τριχιά, που κρατά τα ζώα όταν γυρνάνε πάνω στο αλώνι. Συνήθως χρησιμοποιούνται άλογα ή μουλάρια. Δένονται μεταξύ τους με λαιμαριές φτιαγμένες με τριχιά και όλα μαζί δένονται με το σκοινί του στιχερού.

Ο αγωγιάτης, έτσι λέγεται αυτός που ακολουθεί τα ζώα στο αλώνι, κρατά μια βίτσα στα χέρια, την χτυπά στον αέρα για να τα φοβίζει  και να τρέχουν. Η κίνηση των ζώων γίνεται και προς τις δυο κατευθύνσεις. Το σκοινί του στιχερού μαζεύεται πάνω του ενώ τα ζώα τρέχουν και έτσι πατούν τα χερόβολα σε όλο το αλώνι απ' έξω προς τα μέσα. Ύστερα  τα αλλάζουν. Το ζώο που ήταν απέξω έρχεται μέσα και έτσι  το σκοινί απλώνει. Κατά τη διάρκεια του αλωνισμού γίνεται το "γύρισμα". Με τα δικράνια ανοίγουν το αλώνι. Κάνουν δηλαδή αυλάκια κατά κάποιον τρόπο στο αλώνι για να ανεβάσουν τα χερόβολα που δεν έχουν πατηθεί από τα ζώα και δεν έχει βγει ο καρπός, για να αλωνιστούν. Το αλώνισμα συνεχίζεται μέχρις ότου τα χερόβολα γίνουν άχυρο και φυσικά βγει ο καρπός από τα στάχυα.

 

Ύστερα γίνεται το μάζεμα. Η συγκέντρωση του αλωνιού στο στιχερό σε σωρό. Μετά το μεσημέρι γίνεται το λίγνισμα. Ο αέρας που φυσά βοηθά σ' αυτή τη δουλειά. Με τα δικράνια πετάνε ψηλά το άχυρο για να διαχωριστεί από τον καρπό. Ο αέρας το μεταφέρει στην άκρη του αλωνιού. Χρησιμοποιούν ακόμη τα ξύλινα φτυάρια και φυσικά το δριμόνι (μεγάλο κόσκινο) για το κοσκίνισμα του καρπού. Ο καρπός λιάζεται και αποθηκεύεται στα κασόνια ή στα ματαράτσια (μεγάλα υφαντά σακιά). Το άχυρο μεταφέρεται στα καλύβια με τις λιοπάνες ή τα χαράρια για να χρησιμεύσει σαν τροφή στα ζώα τους χειμερινούς μήνες.

Έτσι ολοκληρώνεται η επίπονη εργασία του αλωνισμού.

Όλα αυτά γίνονται σε συντομία το απόγευμα στον χώρο των αλωνιών. Η εκδήλωση αυτή συνοδεύεται με φαγητό, χορό και τραγούδι.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Βρίσκεστε εδώ: Home ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Αναπαράσταση Αλωνίσματος 2008